A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вовковинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

ВЕРХОВНА РАДА УХВАЛИЛА ЗАКОН ПРО ВИРІШЕННЯ ПИТАНЬ КОЛЕКТИВНОЇ ВЛАСНОСТІ НА ЗЕМЛЮ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ПРАВИЛ ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ

Дата: 09.01.2019 17:02
Кількість переглядів: 486

За ухвалення відповідного проекту закону №6049-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні" у другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками проголосували 236 народних депутатів за мінімально необхідної кількості 226 голосів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Завдяки цьому закону ми нарешті врегулюємо питання колективної власності. У нас такої землі - десь 1,5 млн га - і вона практично нікому не належить, і тому її ніхто офіційно не використовує. А місцеві бюджети втрачають величезні кошти. У цьому законі визначені чіткі механізми переходу цієї землі до комунальної власності. Також законом вводиться механізм наведення ладу в межах одного поля: будуть збалансовані всі права і невеликого власника земельної ділянки, і орендаря", - пояснив голова підкомітету Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олег Кулініч.

Так, законом визначені правила використання масиву земель сільськогосподарського призначення. Згідно з ними землекористувачу, який використовує значну частину земель масиву, надається право на одержання в оренду земель під польовими дорогами (із встановленням обов’язку встановлення земельних сервітутів для доступу до інших земельних ділянок масиву).

Орендарям земельних ділянок, розташованих у масиві, при цьому надано право надавати їх у суборенду орендареві іншої земельної ділянки у тому ж масиві, без погодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору оренди.

Землекористувачу, який використовує 75% від загальної площі масиву, законом надається право на одержання в оренду (суборенду) інших земель масиву із наданням їх власникам (орендарям) інших рівноцінних земельних ділянок у тому ж масиві.

Відповідно до закону, закріплюється правило, за яким умови договорів суборенди, що укладаються при обміні правами користування земельними ділянками, мають бути не гіршими, ніж умови договорів оренди. Водночас встановлена обов’язковість оновлення нормативної грошової оцінки землі при проведенні інвентаризації масиву земель с/г призначення з передачею повноважень щодо її затвердження сільським, селищним, міським радам.

Законом також проведено чітке розмежування правового статусу земель під польовими дорогами, всередині масиву земель сільськогосподарського призначення та польовими дорогами, які обмежують самі масиви. При цьому встановлено, що можуть бути передані в оренду тим, хто використовує земельні ділянки масиву, виключно ті польові дороги, що перебувають всередині масиву, польові дороги, які обмежують його, залишаються землями загального користування.

Виключено можливість зміни площі земельних ділянок при проведенні інвентаризації масиву земель сільськогосподарського призначення.

Окрім того, встановлено на законодавчому рівні правовий статус земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами як земель сільськогосподарського призначення. При цьому передбачена можливість передачі земельних ділянок під ними у користування фізичним та юридичним особам за умови збереження, відновлення та утримання насаджень.

Цей закон набуває чинності з 1 січня 2019 року.

                                       


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь