A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вовковинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

«Децентралізація: що далі?» у Києві відбувся Національний прес-клуб для регіональних ЗМІ

Дата: 10.03.2020 06:37
Кількість переглядів: 461

Це шостий щорічний традиційний інформаційний захід Асоціації міст України  для медіа щодо децентралізаційної реформи. Прес-клуб організовано у рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує АМУ за підтримки USAID. На прес-клубі зібралися більше 100 представників ЗМІ з усіх областей України.

В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій презентував план заходів Уряду щодо децентралізації та реформи місцевого самоврядування.

«Вдячний АМУ, що вони проводять подібні заходи. Оскільки питання реформи – не тільки технічні рішення, це в першу чергу розуміння процесів її впровадження, а також суспільного сприйняття. Без належної інформаційної підтримки проведення реформи неможливе. Про реформу місцевого самоврядування ми говоримо дуже давно. Необхідність проведення реформи місцевого самоврядування виникла з часів ухвалення чинної Конституції, бо українська модель місцевого самоврядування не відповідає ключовим аспектам Європейської хартії місцевого самоврядування. Ряд інших моментів, які зараз закладені в Конституції, потребують змінРеформа місцевого самоврядування безпосередньо пов’язана з історією АМУ, яка стояла у витоків його розбудови в Україні. В активну фазу реформа вступила в 2014 році, коли почалась реалізовуватись відповідна концепція місцевого самоврядування, спільно з профільними організаціями, зокрема з АМУ, ми почали активно комунікувати реформу.

В 2015 році розуміння необхідності реформи було на низькому рівні, але зараз ця цифра сягає 60%. І це є результатом нашої з вами співпраці» - підкреслив заступник міністра.

Також В’ячеслав Негода підкреслив, що останні роки впровадження реформи підтверджують, що країні потрібні сильні, спроможні громади: «Процес добровільного об’єднання дав практичне розуміння як позитивних, так і негативних аспектів впровадження реформи. Втім, політика і Міністерства, і Асоціації, полягає в тому, що ми підтримуємо громади, які самостійно за цей час вирішили об’єднатись, а якщо в громадах виникає проблема спроможності, - аналізуємо, яким чином можна підсилювати їх. Адже лише спільними зусиллями ми зможемо провести реформу».

Щодо змін Методики формування громад В.Негода зазначив, що критерії залишаються незмінними. Змінилась лише оцінка спроможності. Спікер зауважив, що Уряд створив геоінформаційну базу даних усіх надавачів публічних сервісів та послуг на рівні територіальних громад. Зокрема, вже розроблена електронна карта мереж. «Говорячи про формування громад, для нас важливим є не формальне об’єднання, а створення мережі дієвої соціальної інфраструктури, яка дасть можливість надавати якісні послуги а місцевому рівні», - пояснив він.

Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан виступив перед журналістами регіональних медіа.  Він роз’яснив, чому АМУ не підтримала два проєкти конституційних змін і що пропонує Асоціація у власній Концепції змін до Конституції в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади. Він  наголосив, що у пропозиціях АМУ щодо конституційних змін відображені головні принципи Європейської хартії - справедливість розподілу фінансів і однакова якість публічних послуг.

На першій тематичній Панелі перед журналістами також виступили експерти ПУЛЬСу.

Світлана Осташко, аналітик АМУ, перезентувала учасникам пресклубу тему «Медична реформа: позиція АМУ щодо механізмів її реалізації». Аналітичний центр проаналізував пропозиції, які надсилали представники громад щодо проєкту постанови Кабміну «Деякі питання удосконалення реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році». Ним визначаються механізми забезпечення оплати медичних послуг, пов?язаних з наданням екстреної, вторинної (спеціалізованої), третинної (високоспеціалізованої), паліативної медичної допомоги, медичної допомоги дітям до 16 років, медичної допомоги у зв?язку з вагітністю та пологами, медичної реабілітації.

За результатами пропозицій та зауважень АМУ напрацювала певні позиції щодо механізмів реалізації медичної реформи.

«Реформа триває уже 3 роки, а ми і досі бачимо чимало прогалин. Нормативну базу треба розробляти перед впровадженням реформи, а не навздогін», - підсумувала експерт.

Директор Аналітичного центру АМУ Ярослав Рабошук розповів про ринок землі і про те, що зміниться для муніципалітетів, зокрема їх бюджетів. Він підкреслив, що перш за все, ринок землі – це один з інструментів комплексної земельної реформи. Адже земельні ресурси є значним джерелом надходжень до місцевих бюджетів, які спрямовуються громадами на вирішення питань місцевого значення: благоустрій, житлово-комунальне господарство, освіту, охорону здоров'я, соціальні допомоги. Відповідно, реформа має відбуватися за участі територіальних громад та органів місцевого самоврядування. Їх вплив на процеси повинен зрости, щоб їхні бюджети не почали скорочуватися.

Йдеться насамперед про збільшення матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування за рахунок передачі земель з державної у комунальну власність, про перегляд процедур та умов безоплатної передачі земель у приватну власність і залучення місцевих громад у процес продажу земельних ділянок приватної власності.

Аналітик АМУ Олександр Логінов  пояснив, якою буде виборча система на місцевих виборах і чого слід очікувати мерам та муніципальним радам. Зокрема наголосив на суттєвому збільшені застав для кандидатів, які хочуть обиратися в міські, обласні ради та на посаду мера. Підкреслив і те, що недосконале виборче законодавство може знищити органи місцевого самоврядування і АМУ надаватиме свої пропозиції щодо його покращення.

У дискусії, яку модерував Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан, взяли участь народні депутати України: Зіновій Андрійович, Віталій Безгін, Руслан Трєбушкін, Альона Шкрум, Лариса Білозір, Олексій Гончаренко.

Депутати коротко презентували бачення своїх фракцій та депутатських груп щодо змін у Конституції в частині децентралізації, розвиток місцевого самоврядування та завершення реформи децентралізації.


                                       



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь