A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вовковинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Зміни до Податкового кодексу - колапс для кожної громади та всієї країни

Дата: 20.03.2020 12:44
Кількість переглядів: 544

Підписано Закон №533-ІХ (законопроект 3220), який начебто спрямований на підтримку платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19). Зокрема, на два місяці скасовуються податок на нерухомість і плату за землю. А насправді формується величезна діра в місцевих бюджетах: територіальні громади втратять 13% їх загальних доходів!

Важко уявити, що у момент, коли з місцевих бюджетів сотні мільйонів гривень йдуть на боротьбу з пандемією, надприбутковий бізнес і працюючі підприємства будуть звільнені від місцевих податків.
Звідки громадам потім брати кошти на зарплати медикам, вчителям, соціальним працівникам, вихователям, працівникам транспорту та ЖКГ?
За рахунок чого продовжувати закуповувати ліки, маски, тести і обладнання, якщо короновірусна хвороба поширюється у геометричній прогресії?
Необхідно терміново вносити зміни, поки місцеві бюджети не опинилися у фінансовій пастці, а країна - в стані колапсу!
АМУ закликає всю муніципальну спільноту, народних депутатів, експертне середовище об'єднати зусилля і виправити ситуацію!
Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан підкреслив, що Закон 533-IX від 17.03.2020 (законопроект 3220) стане катастрофою для місцевого самоврядування і всієї країни.
«Від місцевих податків звільняється і надприбутковий бізнес, і підприємства, що продовжують працювати в повному обсязі.
Фактично вилучаються джерела, які в структурі складають 13% загальних доходів з бюджетів тергромад!
Всі міста, села, селища і ОТГ взяли на себе велику відповідальність у боротьбі з пандемією і спрямовують на це сотні мільйонів гривень! Саме за рахунок місцевих бюджетів у цих умовах підвищуються зарплати медикам, проводиться закупівля ліків, масок, тестів, обладнання. 
Якщо не внести терміново зміни в Закон 533-ІХ (3220), громади стануть безсилими перед коронавірусом. Крім того, не вистачить ресурсів навіть на мінімальні зарплати медикам, вчителям, соціальним працівникам, вихователям, працівникам транспорту та ЖКГ!» - наголосив О.Слобожан на своїй сторінці в Фейсбук.
Підтримав таку ж позицію і народний депутат України Зіновый Андрійович. «Я переконував колег не підтримувати законопроєкт №3220 і сам утримався! Необхідно терміново вносити зміни до Закону, бо місцеве самоврядування, яке зараз спрямовує сотні мільйонів гривень на боротьбу з пандемією, через Закон №3220 не матиме ресурсів на це. А також територіальні громади не зможуть виплачувати навіть мінімальні зарплати медикам, вчителям, соціальним працівникам, вихователям, працівникам транспорту та ЖКГ. І тепер, спілкуючись з громадами, ще більше розумію масштабність цієї проблеми. Це дійсно колапс для місцевого самоврядування. Ми повинні вжити усіх запобіжних заходів, для того щоб у такий непростий для нас час, громади зберегли свою спроможність. Від цього залежать життя мільйонів українців» - наголосив нардеп.
Нагадаємо, Голова АМУ Віталій Кличко звертався до Президента України Володимира Зеленського з проханням не підписувати Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)»(законопроєкт №3220).
Асоціація міст України просить Президента України забезпечити термінове доопрацювання цього Закону з урахуванням таких пропозицій:
?запровадити більш дієві компенсатори для бізнесу за рахунок джерел державного бюджету: ПДВ, податку на прибуток, акцизів;
?передбачити розстрочку по сплаті за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а не введення заборони нарахування по цих місцевих податках;
?дозволити органам місцевого самоврядування встановлювати пільги зі сплати місцевих податків та зборів посеред бюджетного року без застосування регуляторних процедур;
?запровадити механізми компенсації втрат доходів місцевих бюджетів відповідно до статті 142 Конституції України, частини 1 статті 27 Бюджетного кодексу України.
 #спільними_зусиллями #АМУ #PULSE  #AUC #ПУЛЬС #USAID #АсоціаціяМістУкраїни #Децентралізація  #ОТГ #Хмельницьке_РВ_АМУ #Хмельниччина

                                              

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь