A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вовковинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Місцевим радам дозволили працювати дистанційно та знову змінили Податковий кодекс

Дата: 31.03.2020 14:19
Кількість переглядів: 579

30 березня Верховна Рада України на позачерговому засіданні прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)" (законопроєкт № 3275). Асоціація міст України вітає таке рішення як таке, що допоможе органам місцевого самоврядування ефективно організувати роботу в умовах загальнонаціональних обмежувальних заходів, пов'язаних з загрозою поширення коронавірусу однак, на жаль, не врахувала пропозиції АМУ у змінах до Податкового кодексу.  

Цим Законом, зокрема, вносяться зміни до Перехідних та Прикінцевих положень Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні". Зміни передбачають можливість організації та проведення у виняткових випадках дистанційних засідань колегіальних органів місцевого самоврядування.
Нагадаємо, АМУ надала пропозиції законодавчих змін щодо дистанційного проведення засідань місцевих рад та розробила Методичні рекомендації з організації роботи колегіальних органів  місцевого самоврядування щодо проведення дистанційних засідань.
Асоціація міст України вважає, що в першу чергу від злагодженої діяльності органів місцевого самоврядування та сільських, селищних, міських голів залежить ефективність місцевого самоврядування в умовах надзвичайної ситуації. Поряд з цим, існували об’єктивні обставини, зокрема законодавчі прогалини щодо можливості дистанційного ухвалення рішень колегіальними органами в умовах певних обмежень. Тепер, Законом передбачена можливість дистанційного проведення сесій місцевих рад та засідань виконавчих комітетів в умовах обмежувальних заходів, що призведе до максимально ефективної роботи місцевого самоврядування в умовах карантину.
Також ухваленим Законом уточнюються положення норм, якими органи місцевого самоврядування були позбавлені надходжень  до своїх бюджетів плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за березень та квітень 2020 року.
Прийнятим Законом передбачено:
платники не сплачують ці податки лише за один місяць – березень
платежі за квітень мають бути сплачені до 30 червня.
Завдяки цьому будуть зменшені наполовину очікувані втрати місцевих бюджетів.
Також у цьому Законі схвалено норму, якою органам місцевого самоврядування у 2020 році надано право внесення змін до прийнятих рішень про встановлення місцевих податків та зборів в частині зменшення ставок лише єдиного податку без застосування певних норм Податкового кодексу України, Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Закону України «Про доступ до публічної інформації», Закону України «Про державну допомогу суб'єктам господарювання».
Нагадаємо, АМУ пропонувала дозволити органам місцевого самоврядування без обмежень по термінам (що встановлені чинним законодавством) приймати рішення, вносити зміни до вже прийнятих рішень, встановлювати пільги по усіх місцевих податках та зборах.
Отже, Верховна Рада України певною мірою врахувала пропозиції Асоціації міст України до законопроєкту 3275, однак, на жаль, більша частина пропозицій не була взята до уваги.
АМУ підкреслює: місцеві бюджети матимуть некомпенсовані втрати через рішення, прийняті державою, і це є прямим порушенням прав місцевого самоврядування.

                                                  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь