Вовковинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Будьте пильні – овочі можуть містити нітрати!!!

Дата: 07.06.2021 23:32
Кількість переглядів: 789

Забруднення навколишнього середовища нітратами напряму пов’язано з виробничою діяльністю людини. Особливу роль у цьому процесі відіграє інтенсивне застосування азотвмістимих добрив, що призводить до різкого збільшення вмісту нітратів не тільки в ґрунтових і поверхневих водах та ґрунті, але й у сільськогосподарській продукції.

Тривале вживання забрудненої нітратами води і овочів спричиняє розвитку хронічної нітратної інтоксикації. У організмі виникає ціла низка порушень, що  спричиняє кисневе голодування органів. Повністю позбутися нітратів у овочах та фруктах неможливо та й недоцільно – разом з ними зникають і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість можна й необхідно.

Кілька простих порад зменшення нітратів

Кількість нітратів зменшується на 10-15%, якщо ретельно вимити та почистити овочі. Петрушку, кріп, листя салату рекомендують вимочувати дві години перед споживанням. У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у чистій воді, вміст нітратів зменшиться на 25—30%.

          У процесі варіння моркви та буряка нітрати переходять у воду в перші 30—40 хвилин. Картопля при цьому втрачає їх до 80%, морква, капуста – до 70%, буряк – до 40 %.  

          При годуванні дітей морквою використовуйте зовнішній шар, який залишається безпечним, тому що нітрати переважно накопичуються у її центральній частині.

Соліть і заквашуйте овочі. На четвертий день вміст нітратів починає падати, на 18 день – сполука майже не визначається.

Аби зменшити вміст нітратів у огірках, помідорах та редисі належить зрізати частину овочів біля хвостиків.

Не їжте у динях та кавунах нестиглий м’якуш біля шкоринки. Взагалі не вживайте недозрілу городину, адже незрілі овочі та фрукти містять в 2—3 рази більше нітратів, ніж достиглі.

Споживайте якомога більше чорної смородини, червоної та білої порічки (у висячих плодах нітратів може й узагалі не бути), пийте зелений чай – це натуральні нейтралізатори нітратів.

 

В.о.завідувача Деражнянського РЛВ

Хмельницького ММРВ ДУ «Хмельницький 

Обласний лабораторний центр МОЗ України» Антощишина Л.М.

 Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь