A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вовковинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Особливості е-лікарняних за наслідками нещасного випадку

Дата: 06.09.2022 16:17
Кількість переглядів: 177

 

Після введення в дію електронних листків непрацездатності почастішали помилкові дії роботодавців при оплаті листків непрацездатності, за наслідками нещасних випадків на виробництві. Це пов'язано з особливостями е-лікарняного у порівнянні з паперовим.

Як і раніше, підставою для оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів страхувальника та надання допомоги, пов’язаної з нещасним випадком на виробництві за рахунок коштів Фонду, є виданий в установленому порядку листок непрацездатності та наявність акта розслідування нещасного випадку, яким встановлюється зв'язок з виробництвом, за формою Н-1/П.

Принциповою відмінністю заповнення е-лікарняного є заміна причини непрацездатності на категорію медичного висновку. Раніше, за інформацією потерпілого від нещасного випадку на виробництві, у паперових листках непрацездатності одразу вказувався код причини непрацездатності "4.нещасний випадок на виробництві та його наслідки". Натомість у е-лікарняному, незалежно від наявності у медичному закладі інформації про те, що пацієнт постраждав внаслідок нещасного випадку на підприємстві, буде вказана категорія медичного висновку "1. Захворювання або травма загального характеру".

Тепер у е-лікарняному ознака зв'язку непрацездатності з виробничою травмою відображається додатково, і встановлюється працівниками Фонду соціального страхування, після завершення розслідування нещасного випадку.

Раніше в особистих кабінетах страхувальників на вебпорталі Пенсійного фонду ознака зв'язку з виробництвом не відображалася. На сьогоднішній день цей недолік усунено – тепер, зазначений працівниками Фонду соціального страхування, зв’язок із виробництвом відображається, як причина непрацездатності, та доступний при перегляді е-лікарняного в особистих кабінетах.

У зв'язку з вищевказаними особливостями трапляються випадки, коли посадові особи страхувальників після видачі е-лікарняного, не знаючи про справжню причину непрацездатності працівника, призначають працівнику матеріальне забезпечення за невірною причиною непрацездатності, що є порушенням порядку використання страхових коштів.

Наголошуємо, що такі помилки стаються через неузгодженість дій різних служб підприємства. Для уникнення таких помилок необхідно оперативно доводити інформацію про нещасні випадки, що стаються на підприємстві до відома комісії з соціального страхування та спеціалістів з бухгалтерського обліку.

Кожен працівник підприємства повинен знати, що у разі настання нещасного випадку на підприємстві, або у іншому місці під час роботи, або у разі виявлення такого випадку, він зобов'язаний негайно повідомити безпосередньому керівникові робіт, службі охорони праці або іншій уповноваженій особі підприємства про нещасний випадок.

Окрім того, одразу після створення медичного висновку працівник, повинен повідомити про це роботодавця. На цьому етапі варто уточнювати причину непрацездатності. Зручний спосіб, як саме працівники будуть повідомляти про свою тимчасову непрацездатність, краще обговорити на підприємстві завчасно.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь