Вовковинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Стихійна торгівля – недопущення реалізації недоброякісної продукції

Дата: 12.07.2023 17:20
Кількість переглядів: 51

         Шановні жителі, що може бути поганого в тому, щоб з самого ранку вийти на стихійний ринок та купити рибу, молоко чи сметану?

        Зручно і швидко… Але не завжди корисно та безпечно !  Продукти, які продаються з землі, можуть викликати різноманітні шлункові захворювання. Лікарі взагалі забороняють споживати продукцію з стихійних ринків, а контролюючі органи та відповідальні особи місцевого самоврядування постійно здійснюють рейди, аби не допускати подібної торгівлі, але це не завжди допомагає. Хто винен? Раніше громадяни віддавали перевагу базарам, а не супермаркетам та гіпермаркетам, мовляв у останніх ціни захмарні. З приходом кризи та падінням доходів населення велика частина клієнтів «цивілізованих магазинів» все ж таки відправилася на ринок. Якщо ж купівля овочів та фруктів на стихійних ринках – справа більш-менш прийнятна, то риби, молока, м’яса чи продуктів виготовлених із них, особливо в спекотні дні – м’яко кажучи, ризикована.

        Продукти мають продаватися на спеціально обладнаних ринках, на яких встановлене холодильне обладнання і проводиться контроль якості та безпечності продукції . Такі місця є – це спеціально облаштовані продовольчі ринки, на яких здійснює контроль лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи на ринку. Працівниками лабораторії проводиться перевірка  продукції, починаючи з м’яса та риби, а закінчуючи крупами та фруктами.

Усі санітарні вимоги, вимоги щодо якості та безпеки продукції порушуються на стихійних ринках, які створюються у місцях, де є найбільше скупчення людей, реалізація може проводитись незважаючи на підчас антисанітарні умови...  Нормативно-правові документи  вимагають: м’ясо та інші продукти забою тварин підлягають обов`язковій ветеринарно-санітарній експертизі, яку проводять тільки в державних установах – лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи, це і є гарантією придбання якісної і безпечної продукції для споживача. Щоб унеможливити ризики виникнення отруєнь та харчових токсикоінфекцій торгівля  у невстановлених місцях категорично забороняється.     Місць на ринках вистачає, але на дорозі не треба сплачувати за оренду торгового місця, ринковий збір, там великі потоки людей, можна торгувати, не здаючи продукцію на лабораторні дослідження, а крім того недобросовісні продавці реалізують недоброякісні, протерміновані, а також можлива реалізація м’яса від вимушено забитих тварин.

          Перед тим як щось купувати на стихійному ринку, потрібно добре подумати, чи варто економити декілька гривень на продукції невідомого походження, а потім у інфекційній лікарні витрачати в кілька разів більше, а саме головне втрачати здоров’я, тому занадто ощадливим покупцям варто пам’ятати це застереження Держпродспоживслужби , що купівля продуктів на місці стихійної торгівлі – великий ризик!

Торгівля з рук у невстановлених місцях - це правопорушення, за яке передбачена відповідальність за статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення у вигляді накладання штрафу. Тому продавці стихійних ринків свідомо порушують Закон і ставлять під загрозу здоров’я покупців.

        В черговий раз звертаємося до вас  із закликом не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі та застерігаємо всіх від небезпеки, яка пов’язана із вживанням небезпечних продуктів!

Також повідомляємо , що згідно  доручення т.в.о. Держпродспоживслужби України     № 01 - 1 0.1 /5/l 5-202З вiд  16.06.23 року «Щодо участi у лiквiдацii наслідків надзвичайноi ситуації, спричиненої пiдривом греблi Kaxoвської ГЕС», а саме пункт 7  щодо заборони реалізації на агропромислових ринках риби та рибопродуктів (копчені, в’ялені та ін.), отриманих з Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Херсонській областей, вказана рибна продукція може бути виготовлена із недоброякісної сировини, в тому числі може бути джерелом такого небезпечного захворювання як ботулізм і як наслідок нести загрозу життю та здоров’ю людей.

 

Хмельницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Хмельницькій області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь