A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вовковинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Держбюджет на 2024 рік ухвалено: основні показники для громад

Дата: 13.11.2023 21:32
Кількість переглядів: 73

Асоціація міст України розпочала роботу над проєктом держбюджету-2024 з активної участі в бюджетних консультаціях,  відстоювала інтереси  місцевого самоврядування при підготовці змін до Бюджетного кодексу в проєкті №10037 та надавала пропозиції для забезпечення сільських, селищних, міських бюджетів у 2024 році. Наразі головний фінансовий документ ухвалено. АМУ наводить основні його характеристики.

9 листопада 2023 року Верховна Рада України ухвалила як закон проєкт про Державний бюджет України на 2024 рік, реєстр.№10000, в якому для бюджетів органів місцевого самоврядування на 2024 рік, зокрема, передбачено:
1. Збереження частки зарахування ПДФО  у розмірі 64% (крім Києва). Органи місцевого самоврядування зобов’язані додаткові 4% податку спрямувати на видатки за електричну та теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ, інші енергоносії.
Орієнтовний обсяг збереженого ресурсу для громад 13 млрд гривень.
Утім, АМУ пояснювала, що органи місцевого самоврядування витратили на 43,8 млрд грн більше, ніж отримали від 4% ПДФО: додаткові доходи від отримання 4% ПДФО у 2022 та 2023 роках склали 18,6 млрд грн, а прямі витрати органів місцевого самоврядування станом на 01 липня 2023 року для забезпечення мешканців і бюджетних установ склали 62,4 млрд грн.
2. Вилучення з місцевих бюджетів  на користь держбюджету 100% обсягу надходжень «військового» ПДФО.
Орієнтовний обсяг втрат бюджетів громад 65 млрд гривень.
Закріплюється, що частина ПДФО, яка вилучається з місцевих бюджетів, має спрямовуватися на цілі безпеки та оборони, а саме:
45% – Держспецзв'язку на закупівлі спеціальної техніки та обладнання;
45% – Мінстратегпрому на реформування та розвиток ОПК, розроблення, освоєння і впровадження нових технологій, нарощування наявних виробничих потужностей для виготовлення продукції оборонного призначення;
10% – військовим частинам відповідно до сплаченого ПДФО у порядку, встановленому Урядом.
АМУ наголошувала, що ініціатива вилучення з доходів місцевих бюджетів «військового» ПДФО руйнує державну єдність, яка здивувала світ з 24 лютого 2022 року, ділить громадян України на різні категорії, позбавляє захисників України та їх родини гарантованих Конституцією України прав, що забезпечуються місцевим самоврядуванням.
Для недопущення неналежного для військового часу використання коштів Асоціація міст України пропонувала визначити цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, сформовані з 70% «військового ПДФО», так званий «бюджет безпеки й оборони», з заморожуванням реверсних вилучень.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь