A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вовковинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Помилка ФОП, яким подано непотрібний Додаток 1 у складі Податкової декларації платника ЄП: як виправити?

Дата: 20.03.2024 18:53
Кількість переглядів: 20

Форму Податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація), затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19 червня 2015 року № 578 із змінами і доповненнями (далі – Наказ № 578).

Згідно з нормами частини четвертої статті 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) особи, зазначені, зокрема, у п. 4 частини першої ст. 4 Закону № 2464, звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок), якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами та доповненнями, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Якщо відповідно до інформації, наданої Пенсійним фондом України відповідно до протоколів обміну, в реєстрі страхувальників Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування інформаційної системи ДПС по платнику встановлено ознаку «Особа з інвалідністю» або ознаку «ФО пенсіонер за віком», у такої особи згідно з приписами частини четвертої ст. 4 Закону № 2464 відсутній обов’язок нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок, оскільки згідно з нормами Наказу № 578 Додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1) до Декларації не подається та не заповнюється фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку першої – третьої груп, відповідно до пп. 296.2 та 296.3 ст. 296 глави 1 розд. XIV Податкового кодексу України, за умови дотримання ними вимог, визначених частинами четвертою та шостою ст. 4 Закону № 2464, що дає право на звільнення таких осіб від сплати за себе єдиного внеску. Такі особи можуть подавати Додаток 1 до Декларації виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (примітка 10 до Декларації).
Якщо платником, на якого поширюється, зокрема, дія п. 4 частини першої ст. 4 Закону № 2464, помилково подано Декларацію з типом «Звітна», яка містить у своєму складі Додаток 1, в якому самостійно визначено базу нарахування єдиного внеску та суми, що підлягають сплаті, то такий платник подає нову Декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання Декларації за такий самий звітний період з типом Декларації «Звітна нова». При цьому, обов’язково заповнюються всі рядки та графи розд. 9 Додатка 1 за період визначений у графі 8 (примітка 1 Додатка 1 до Декларації).
При поданні Декларації з виправленими показниками після закінчення граничного строку подання Декларації платником зазначається тип декларації «Уточнююча».
При цьому обов’язково заповнюються всі рядки та колонки розд. 9 Додатка 1 до Декларації за період, визначений у графі 8. Для визначення уточнених зобов’язань зі сплати єдиного внеску заповнюється розд. 10 Додатка 1 (примітка 2 Додатка 1 до Декларації).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь