Вовковинецька громада
Хмельницька область, Хмельницький район

Інтерв’ю начальника головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Олександра Крупи про субсидії на новий сезон (з 01.05.2024 по 30.04.2025 року)

Дата: 12.06.2024 12:41
Кількість переглядів: 35

1. Олександре Володимировичу, закінчився опалювальний сезон 2023-2024 років. Як продовжити житлову субсидію?

 

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива» після закінчення строку житлової субсидії органи Пенсійного фонду самостійно здійснюють призначення житлової субсидії на наступний період.

Без звернення громадян визначено право на призначення житлової субсидії на новий неопалювальний/опалювальний період, який триватиме з 01.05.2024 по 30.04.2025 року.

 

2. Скажіть, будь ласка, чи усім громадянам призначено житлову субсидію автоматично?

 

Серед субсидіантів є певні категорії, яким субсидію після 1 травня призначать за їх зверненням із заявою та декларацією про доходи та витрати, а саме, якщо:

  • заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;

  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;

  • домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Крім зазначених осіб, необхідно звернутись і тим особам, яким на опалювальний період житлову субсидію було призначено в нульовому значенні.

 

3. У якому випадку розмір житлової субсидії може становити 0,00 грн?

 

Житлова субсидія — це адресна допомога, що надається членам домогосподарства на відшкодування витрат з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Житлова субсидія призначається за наявності різниці між вартістю послуг у межах соціальних нормативів і розміром обов’язкового платежу домогосподарства.

Обов’язковий платіж для кожної сім’ї визначається індивідуально і залежить від розміру сукупного доходу членів домогосподарства. Сукупний дохід обчислюють у розрахунку на одну людину.

Якщо за результатами проведеного розрахунку розмір (різниця) має нульове або від’ємне значення, субсидія складає 0,00 грн.

Це означає, що розміри сум за житлово-комунальні послуги не перевищують розмір обов’язкового платежу.

4. Чи є випадки винесення рішення про відмову в призначенні житлової субсидії?

За результатами проведеного автоматичного визначення права на призначення житлової субсидії з 01.05.2024 року частині одержувачам житлових субсидій може бути прийняте рішення про відмову. Основними причинами винесення рішення про відмову є:

  • отримання інформації про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (680 грн) на день звернення за призначенням житлової субсидії;

  • отримання відомостей про те, що у складі домогосподарства наявні особи, в яких взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; або нарахований середньомісячний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії; та/або ними або за них не сплачено єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому від мінімального, сумарно протягом трьох місяців у періоді, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії (3-4 квартали 2023 року);

  • за адресою домогосподарства надавачами послуг не підтверджено факт надання житлово-комунальних послуг.

 

5. Олександре Володимировичу, за яких умов громадянину, який допустив заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг може бути призначено житлову субсидію?

 

Житлову субсидію може бути призначено з початку опалювального (неопалювального) сезону за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі) протягом двох місяців з початку такого сезону, в іншому випадку – з місяця, що настає за тим, у якому до уповноваженого органу надійшло документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження споживачем заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

 

6. До прикладу, особа сезонно (з жовтня по квітень) працює кочегаром у котельні за мінімальну зарплату. Чи має вона право на призначення субсидії?

 

Під час визначення права на призначення житлової субсидії аналізуються доходи громадян. Якщо житлова субсидія призначається, наприклад, з початку неопалювального сезону (з травня) – враховуються доходи людини за III і IV квартали попереднього календарного року та сплата у цей період єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Тобто, якщо звернення за призначенням житлової субсидії буде у травні (червні) 2024 року, житлову субсидію буде призначено з початку неопалювального сезону. При цьому будуть враховані доходи за III-IV квартал 2023 року та буде аналізуватись сплата соціального внеску не менш як за три місяці в цьому періоді.

 

 

 

 

 

7. На неопалювальний сезон житлова субсидія розрахована в розмірі 0,00 грн. Чи має право особа на призначення пільги на оплату житлово-комунальних послуг?

 

Так, серед одержувачів житлових субсидій є громадяни, яким встановлено відповідний статус пільговика, за певною соціальною ознакою (для прикладу, діти війни).  Таким громадянам з 01 травня 2024 року на неопалювальний сезон, проведено автоматичний перехід на отримання пільг на оплату житлово-комунальних послуг.

 

8. Особа, учасник бойових дій, на даний час проходить службу в лавах ЗСУ. Скажіть, будь ласка, яким чином йому звернутись за призначенням пільг на оплату житлово-комунальних послуг?

 

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2023 р. 1395 “Про реалізацію експериментального проєкту з удосконалення порядку взяття на облік ветеранів війни і надання їм пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу” визначено спрощену процедуру звернення за наданням пільг ветеранам війни.

Для надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг ветерану війни один із членів його сім’ї протягом строку дії експериментального проєкту замість заяви про надання пільг та заяви про внесення відомостей до Реєстру осіб, які мають право на пільги може подати одну заяву про взяття на облік ветерана війни і надання йому пільг за експериментальним проєктом.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь